Nairobi - Kenia
Blijf op de hoogte en volg Martina & Bas
07 September 2012 | Kenia, Nairobi
Na een goede vlucht vanaf Schiphol met een boeing 747 (zo'n grote) en beide ouders en Edwin als uitzwaai commitee, kwamen we rond 20:15 uur lokale tijd (19:15 uur NL tijd) aan in Nairobi. We vlogen wel even in hevige turbulentie vanwege onweer (daarin zijn we niet echt een held....), waardoor onze biertjes goed geschud waren, maar de rest van de vlucht was echt prima!
De douane duurde uiteraard Afrikaans lang. Drie formulieren en 45 minuten wachten en onze eerste sticker zat in het paspoort. Dit zal de komende 8 weken nog zo'n 9 keer gaan voorkomen, dus de voorproef hebben we al gehad.
We hadden een airport pick up geregeld die ons keurig naar het hotel bracht. Aldaar bleken ze de weg voor ons hotel nog aan het asfalteren te zijn, dus de eerste Afrikaanse weg is ook een feit.... de taxi chauffer probeerde ons nog op de parkeerplaats van het hotel te krijgen, maar nadat ik 2x de dikke keien op de bodemplaat van de auto m'n voeten omhoog voelde duwen besloten we de laatste 10 meter te gaan lopen.
De hotelkamer is net een balzaal. Helaas deed warm water het alleen bij de wasbak, dus even lekker douchen was er niet bij. Verder hebben we nog een poging gedaan een biertje in de hotelbar te drinken, maar ons hotel ligt in een moslimwijk, dus er wordt hier geen alcohol geschonken. Aangezien we ook best moe waren, besloten we dus maar te gaan slapen.
De volgende ochtend (gisteren) om 5:15 uur gewekt door de liederen die door de uidsprekers van de Moskee schalden (zoals ik al zei, dit is een moslim wijk). Vervolgens was douchen er wederom niet bij (opnieuw alleen warm water bij de wasbak). Gelukkig doen washandjes wonderen :)
Na het ontbijt besloten we een taxi te bestellen naar het stadscentrum. Onderweg nog aangehouden door de politie omdat een of andere muzieksticker op de taxi zou zijn verlopen. Al snel hadden we dan ook een gewapende agent in onze taxi zitten om naar het lokale politiebureau te worden geescorteerd (een busje in een steegje naast de hoofdstraat). Ook hierin ben ik (Martina) nog niet echt een held en ik had hier dan ook een behoorlijke knoop van in m'n maag. We hadden dan ook al snel besloten dat wij in ieder geval niet uit de taxi zouden stappen. Na een 0 minuten onderhandelen tussen onze chauffeur en de politie gaf depolitie toe niet goed gekeken te hebben (de sticker was nog wel geldig) en konden we onz reis vervolgen.....
Eenmaal aangekomen in het centrum vonden we dat we wel een koffie verdient hadden. Aangezien ze hier geen Starbucks hebben werd het de Java Coffee House (bijna hetzelfde, maar dan met bediening). De cappuccino was niet eens zo slecht. Daarna hebben we een klein rondje gemaakt door de stad. De conclusie is: geen bal te doen en beleven! Er is eigenlijk niks te bezichtgen, het stiks van de mensen en hotels en grote hoge gebouwen and that's it. Hoogtepunt van de dag voor Bas was dan ook de boekenwinkel. Ondanks dat hij 2000 boeken op z'n e-reader heeft is het hem toch gelukt nog een boek te vinden dat hij niet had... "the state of Africa". Deze moest uiteraard gekocht worden, en we zijn vervolgens in een parkje gaan zitten waar Bas vast in dat boek is begonnen en ik kruiswoordpuzzels heb gemaakt.
We begonnen inmiddels weer dorst te krijgen en hadden zo'n vermoeden dat er in het Hilton wel drank te krijgen moest zijn. Dat bleek inderdaad het geval, echter wel pas vanaf 16:00 uur.... Na nog 1,5 uur te hebben overbrugt was daar dan eindelijk ons eerste koude Afrikaans biertje (wel gelijk een 1/2 liter, dat wel).
Na het biertje zijn we wat gaan eten bij een Italiaanse Trattoria die we eerder die dag waren tegengekomen. De tortellini van Bas leken versgemaakt en waren heerlijk. Mijn pizza was voor Keniaanse begrippen ok (ik had het slechter verwacht). Daarna hebben we via de zeer vriendelijke ober een taxichauffeur laten komen die hij kende en waarvan hij zeker wist dat we veilig zouden worden teruggebracht naar het hotel. Het was inmiddels namelijk donker geworden en dan wordt het iets beter uitkijken bij wie je instapt. We hebben ons met deze tocht terug naar het hotel wederom verbaasd over het verkeer. Geen idee waarom hier uberhaupt verkeersborden en stoplichten staan, want er is werkelijk geen mens die zich er iets van aan trekt.
Vanochtend konden we dan eindelijk douchen. Het water was niet warm, het was zelfs heet! Na het ontbijt in het cafe van het hotel koffie gedronken en zojuist nog een rondje door de wijk gelopen (we vonden het niet de moeite waard om opnieuw een taxi naar de stad te nemen dus we hangen hier de hele dag al een beetje rond). Het is een buitenwijk, en niet de beste, dus wat we hier zien is waarschijnlijk hoe de mensen in Nairobi echt wonen, werken en leven. Vanavond eens kijken wat het hotel restaurant te bieden heeft.
Morgen vertrekken we na het uitchecken dan richting het kamp van waar onze 56 dagen trip naar Kaapstad gaat beginnen. Om 17:00 uur hebben we een pre-departure meeting waarin we ook de andere deelnemers zullen ontmoeten. Inmiddels zijn we wel weer toe aan wat verandering dus we zijn erg benieuwd!!
Als het lukt hierbij ook nog enkele foto's. Zo niet, dan volgen die de volgende keer. Zowel internet als telefoon werkt hier namelijk niet optimaal helaas, het blijft Afrika....
Tot de volgende update!
Martina & Bas
07 September 2012 - 19:36
Lucia:
jullie verslag met plezier gelezen. jammer dat de stad niet interessant is.
wat jullie beschreven verbaasde me niet echt. mn het verhaal over de taxi ed. brrrrrrrr weer een ervaring rijker . -
08 September 2012 - 09:49
Merel:
Hey newly weds!
Heel erg veel plezier met de spannende reis die komen gaat. Met zo'n boring begin kan het alleen maar beter worden, toch?
Goeie reis!
Liefs Merel -
10 September 2012 - 10:20
Waaij:
Hahaha, wat een heerlijke chaos is er op de kodakjes te zien! Mooie avonturen daar.
Ik hoop/verwacht dat het volgende bericht een meer positieve strekking zal hebben..!
Have fun!
Mark
12 September 2012 - 19:26
Nel Kuiper:
Hallo Bas en Martina,
Hoorde van Lucia van jullie site. Leuk om jullie te volgen. Hebben jullie het boek gelezen van paul theroux, genaamd dank star safari? in jullie geval een aanrader, want gaat over de reis van Paul door Afrika van Egypte naar Kaapstad.
veel plezier en kom veilig weer thuis volgend jaar!
Groeten, ook van Hans en Annemiek -
13 September 2012 - 21:26
Sas:
Heeej!
wat een feest: geen douche, louche taxi's en wakker worden met gejammer uit de luidsprekers, lekker bijkomen daar ;) Veel plezier op de trip door Afrika, hopelijk hebben jullie een beetje relaxte reisgenoten. Hier inmiddels weer helemaal geacclimatiseerd van de reis, heb netjes voor je gestemd Basje :)
xxx Sas